Necrolog Prof. dr. ing. Iolanda Colda

29 octombrie 2023
Prof. univ. dr. ing. Emerit Iolanda Colda
(1943-2023)

Facultatea de Inginerie a Instalatiilor anunță, cu profund regret, dispariția Doamnei Prof. univ. dr. ing. Emerit Iolanda Colda, membru emblematic al comunității academice din domeniul Ingineriei Instalațiilor din Romania.

Doamna Profesor universitar Iolanda Colda, a fost o figură emblematică a ingineriei instalațiilor din România. Cu o carieră de peste 56 de ani la Universitatea Tehnică de Construcții București, a fost un model de excelență în pedagogie, cercetare și profesionalism.

Întemeietor de școală, modelator de caractere, creator de profesioniști, a fost un mentor pentru numeroase generații de studenți, cărora le-a insuflat dragostea pentru știință și inginerie. Pe parcursul carierei sale, a fost Profesor invitat la universități prestigioase precum Paris7 și Paris12, și a jucat un rol activ în coordonarea și supervizarea programelor de cercetare și educaționale, printre care programul Tempus ENVIROM. Doamna Profesor Colda a contribuit cu nenumărate lucrări științifice  și a coordonat un număr impresionant de contracte de cercetare pe parcursul carierei profesionale. A coordonat numeroase teze de doctorat, dintre care un număr impresionant de cotutele cu partenerii francofoni de tradiției ai Facultății de Inginerie a Instalațiilor, fiind inițiatoarea prestigioasei filiere francofone si ulterior a tuturor programelor de studii în limba franceza pentru specializarea Instalații pentru Construcții la Universitatea Tehnică de Construcții Bucuresti. A dezvoltat în acest context, colaborări notabile cu universități Europene, în special cu Universitatea din La Rochelle, INSA Lyon și Universitatea Rennes1. Pe lângă realizările sale academice, doamna Profesor Iolanda Colda a fost o profesionistă dedicată, ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea și implementarea sistemului de audit al performanței energetice a clădirilor din România.

Ne vom aduce mereu aminte cu drag de doamna Profesor Universitar Iolanda Colda. Ne exprimăm profundul respect, recunoștința și considerația pentru contribuțiile sale remarcabile în știință, educație și în viața profesională a inginerilor de instalații din România.