Conducere

Cuvantul decanului

Stimati studenti,

Astazi incepeti o noua etapa a vietii dumneavoastra, etapa in care pregatirile pentru insusirea unei profesiuni intra in linie dreapta. Facultatea reprezinta ultima treapta de pregatire spre viata profesionala, spre viata reala, in care cunostintele, abilitatile si actiunile dumneavoastra se vor manifesta si de pe baza carora va veti castiga viata. Modul in care veti profesa aceasta meserie, satisfactia morala si materiala pe care o veti avea in cariera dumneavoastra, se va baza in mare masura pe modul in care veti munci in acesti ani de Facultate. Scopul este clar: sa stapaniti cat mai bine bazele meseriei de inginer de Instalatii. Cu cat mai bine sunteti pregatiti, cu atat mai usor si mai sus veti deveni inginer respectat.
Cariera dumneavoastra, viata dumneavoastra va fi esential marcata de acesti ani, de alegerea pe care ati facut-o.
Va garantez ca ati ales bine, va garantez ca Facultatea de Inginerie a Instalatiilor este o Facultate foarte buna si profesia de inginer de instalatii este o profesie care va va aduce satisfactie profesionala si materiala.
Profesiunea de inginer de Instalatii este o profesiune care va ofera mari avantaje: este intotdeauna cautata si este moderna, este pe val. Este cautata pentru ca in mediul construit proiectarea, realizarea si utilizarea instalatiilor nu poate fi realizata decat de profesionisti ingineri de instalatii. Este cautata pentru ca valoarea instalatiilor dintr-o cladire este mare si in crestere: vorbim de 50-70% din costurile de investitie. Practic, in afara de valoarea estetica, valoarea functionala a cladirilor, valoare conferita de utilitatile asigurate de instalatiile de incalzire, ventilare, climatizare, iluminat, instalatii de apa si canalizare, instalatii electrice, instalatii de securitate la incendiu, de date, automatizare, s.a. este pe primul plan in valoarea cladirilor. Sunt multe instalatii, multe aspecte care trebuie considerate pentru ca totul sa mearga bine. Si nu numai: consumurile energetice si impactul asupra mediului sunt aspecte pe care trebuie sa le stapanim.
Modernitatea profesiunii tine de cerintele tot mai mari pentru confortul de utilizare in conditiile unor consumuri energetice reduse: angajamentele UE privind reducerea consumurilor energetice, a reducerii impactului asupra mediului si pentru cresterea puternica a utilizarii surselor regenerabile de energie pune profesiunea noastra in prim planul acestei actiuni.
Inginerul de instalatii este pregatit pentru toate domeniile fizicii aplicate la cladiri. Pregatirea pe care o veti urma se bazeaza pe termotehnica, hidraulica si electrotehnica. Plecand de la aceste materii fundamentale veti putea intelege materiile de specialitate indicate anterior (instalatii de incalzire, ventilare, s.a.). In Facultate, studiul diferitelor discipline se face inlantuit, piramidal, adica ceea ce studiati in primii doi ani creeaza bazele pentru abordarea disciplinelor tehnice de specialitate din anii trei si patru.
Un aspect foarte important al pregatirii ingineresti este corelarea cunostintelor teoretice cu cele practice: ne luptam sa aducem pregatirea practica la nivelul pregatirii teoretice pe care vi-o oferim : avem in derulare un program finantat din fonduri europene (programul TECAR, realizat in colaborare cu ROMSTAL), prin care studentii trec prin toate domeniile profesiunii de inginer de instalatii: proiectare, santier-montaj, ofertare, service, productie industriala, comercial, s.a. Este un program foarte bun (colegii dv.mai mari va pot povesti), pe care dumneavoastra il veti urma in semestrul doi al acestui an universitar. Si in afara acestui program, Facultatea ofera stagii de practica la partenerii firme de instalatii, atat in cadrul perioadelor planificate cat si in afara lor. Trebuie sa intelegeti ca pregatirea pe care ne angajam sa v-o dam are drept scop principal crearea unor ingineri valorosi: noi intelegem misiunea noastra in legatura cu piata muncii: dorim sa va pregatim ca ingineri cautati pe piata muncii, astfel incat sa puteti sa va angajati in munca usor si cu salarii bune. Si asta vom face, pe tot parcursul Facultatii, prin intalniri cu reprezentati al angajatorilor, prin stagii de practica, prin ofertele de job-uri de pe site-ul Facultatii si bineinteles prin pregatirea teoretica.
Avem o baza materiala buna, avem profesori bine pregatiti, adevarati profesionisti ai meseriei.
Incepand din acest an introducem un nou concept de pregatire a studentilor: EDUCATIA PRIN CERCETARE. Acest concept, prin care studentii sunt invitati alaturi de cadrele didactice sa participe la teme de cercetare stiintifica, poate aduce un plus substantial de valoare pregatirii dvs. Conceptul se bazeaza pe baza materiala existenta, pe Centrul de cercetare stiintifica interuniversitar studentesc, care se va dezvolta in Cladirea EFdEn (cladire realizata de studentii din Universitatea noastra impreuna cu studenti arhitecti, cu care acestia au participat la concursul Solar Decathlon din Franta), cladire care se remonteaza in aceste zile in zona terenurilor de sport; ne bazam de asemenea pe Institutul universitar de cercetare care se dezvolta in Facultatea noastra pe baza unui proiect cu fonduri europene de aproximativ 2,5 mil euro. Acesta va avea echipamente de cercetare moderne pentru majoritatea domeniilor de cercetare din ingineria instalatiilor.
Multe informatii… totusi, ceea ce vreau sa va transmit mai presus de toate este ca Facultatea freamata… este pasiune, este competenta, este modernitate,…. suntem sau tindem sa fim la nivel european….
Va invit sa va alaturati acestui val de speranta, limpezindu-va inca de pe acum obiectivele, pragmatic: aveti cu ce, aveti cu cine, totul este sa vreti. Saptamana trecuta am avut examen de admitere la master: obisnuiesc sa intreb studentii ce li s-a parut bine, ce li s-a parut mai putin bine in ciclul de licenta: au fost cativa (vreo doi) care au spus ca regreta ca in primii ani nu prea s-au tinut de treaba…
Cred ca, la randul vostru ar trebui sa va intrebati: ce fac aici? de ce am venit la Facultate? si daca am venit, ce vreau sa fac? Eu cred ca ati venit aici ca sa deveniti ingineri, ingineri de instalatii. Pai daca este asa, si credeti asa, eu imi permit sa va sfatuiesc sa actionati ca atare.
Premizele nu sunt intotdeauna perfecte: pregatirea din liceu, in special la fizica, este de multe ori deficitara. Ori, un inginer cam mananca fizica pe paine toata viata … Ce-i de facut?
Cred ca trebuie sa vedeti, fiecare dintre voi, care va sunt lipsurile, si sa luptati sa le rezolvati: prin studiu individual suplimentar, prin participare la cursurile facultative si la orele suplimentare organizate de cadrele didactice, s.a. Luptati sa va aduceti si sa va mentineti la nivel si veti avea o viata frumoasa: in Facultate si in cariera.

Va invit sa considerati Decanatul si intreg corpul profesoral al Facultatii pus in slujba devenirii voastre profesionale. Vrem sa formam ingineri de buna valoare si nu ne este indiferent pe cine formam. Suntem constienti ca viata voastra profesionala se va forma in mare masura in aceasta Facultate si vrem sa fim adevarati parteneri. Noi vrem, trebuie sa vreti si voi sa primiti cunoastere de la noi.
In aceasta saptamana fiecare dintre voi veti primi o brosura in care sunt adunate toate regulamentele si planul de invatamant dupa care o sa va desfasurati activitatea. Este bine sa le studiati.
Fiecare an de studiu are desemnat cate un tutore (indrumator), ales dintre cadrele didactice cu care o sa studiati in acest an. Rolul indrumatorului este de a va ajuta in problemele care pot aparea, de a va indruma in activitatea voastra universitara.
De asemenea, la nivelul Consiliului Facultatii si al Senatului Universitatii aveti reprezentanti din randul colegilor mai mari, care au responsabilitati de reprezentare in aceste organisme.
Peste patru ani o sa ne revedem din nou aici, in aceasta sala, la festivitatea de absolvire.
Depinde in mare masura de voi sa puteti spune ca ati castigat sau ca regretati ca nu v-ati tinut cum trebuie de carte. Sfatul meu de fost absolvent de Facultate de Instalatii este sa nu va pierdeti timpul, sa valorificati aceasta oportunitate.

In numele Corpului profesoral al Facultatii va urez studentie frumoasa, cu pasiune pentru ce faceti si cu rezultate frumoase, ca premize pentru o cariera de care sa fiti mandri.

Decan
Prof.dr.ing. Sorin Burchiu