Home
Up
Diverse
Pareri
Despre noi
Harta saitului

Home Fizicieni celebri Fizicieni români Istoria fizicii Mari descoperiri Mari erori Calendar Unități de măsură Bibliografie Fizică și fizicieni

Istoria fizicii

ȘTIINȚELE FIZICE

      Acestea se ocupă cu studiul materiei anorganice. În mare, științele fizice acoperă patru domenii : astronomia, fizica, chimia și științele Pământului.

     Fizica, în accepțiunea actuală a termenului, a fost fondată la mijlocul secolului XIX, ca sinteză a unor științe mai vechi : mecanica, optica, acustica, electricitatea și magnetismul, termodinamica și proprietățile fizice ale materiei. Sinteza a fost posibilă după ce s-a constatat că diferitele forțe ale naturii sunt legate între ele și că se pot transforma din una în alta din cauza faptului că toate sunt forme de energie.

     Este greu de delimitat o graniță distinctă între fizică și chimie, mai ales după descoperirile făcute în secolul XX. Putem admite că fizicienii sunt interesați în mod special de structura și comportamentul atomilor și componenților lor, în timp ce chimiștii sunt preocupați de proprietățile atomilor sau moleculelor și reacțiile la care participă aceștia. Chimiștii tind să fie mai interesați de proprietățile specifice diferitelor elemente sau diferiților compuși chimici, iar fizicienii sunt preocupați de proprietățile generale ale substanțelor.

     Astronomia este știința întregului univers dincolo de marginile Pământului. Și granița dintre astronomie și fizică este relativă. Astfel, legile astronomice ale mecanicii cerești care priveau mișcările planetelor sau altor corpuri în interiorul sistemului solar au fost explicate conform legilor formulate de Newton, punându-se astfel bazele principiilor fundamentale ale fizicii clasice. În secolul XX, fizica și astronomia s-au apropiat și mai mult grație teoriilor cosmologice și în special a acelora bazate pe teoria relativității.

Home Next